Radiotherapie bedrijfsvoering

Toenemend belang van goed functionerende radiotherapie organisaties

Het aantal patiënten met kanker in Nederland neemt de komende jaren sterk toe vanwege de zogenaamde dubbele vergrijzing en door leefstijleffecten. De toenemende vraag naar behandelingen zal ook merkbaar zijn bij Radiotherapiecentra. Zij moeten niet alleen de schaalvergroting realiseren, maar moeten ook vaker complexe behandeltrajecten organiseren, vanwege combinatietherapieën en nieuwe, steeds nauwkeuriger bestralingstechnologieën.

Beide ontwikkelingen stellen hoge eisen aan een efficiënte en soepel verlopende patiëntenstroom, die ongewenste uitloop van de behandeling vermijdt. Maar de zorgpaden van Radiotherapie zijn niet eenvoudig te organiseren. Ze vragen afstemming van de taken van artsen, laboranten en fysici, vereisen gegevensuitwisseling tussen meerdere IT-systemen en kennen een uitdagende toestelplanning. Een niet ideaal begin van het proces kan stroomafwaarts veel verstoring geven.

Hoe kan Care IQ helpen?

Met onze kennis van radiotherapie, inclusief brachytherapy, en de ervaringen opgedaan in internationale centra helpen we het Radiotherapieteam graag bij de verbetering van de hun workflows en de vermindering van tijdverspilling en ervaren stress. Omdat de situatie overal net wat anders is, doen we dat in nauwe samenwerking met het team, in Kaizen trajecten of met langere betrokkenheid. Idealiter gebeurt dit in samenwerking met de leveranciers van radiotherapiesoftware en -toestellen, om nieuwe werkwijzen ook daarin te verankeren.

Wat zeggen onze klanten?

“I have high praise for all the facilitators. We worked through ideas for some really positive improvements that will hopefully alleviate some of the pressures staff are experiencing with our pre-treatment processes. It was very much a collaborative effort, which I think empowered staff as they are acting as the agents of change. Overall, an excellent event and would highly recommend to all.” 

“It’s nice when someone can get you out of a blind spot.” 

Meer weten?

Wilt u meer weten over radiotherapie bedrijfsvoering? Laat uw gegevens achter en wij nemen spoedig contact met u op.